Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Hogyan készítsd össze felszerelésed a fotózásra?

Gábor
2021. 05. 14. 00:00:00
Hogyan készítsd össze felszerelésed a fotózásra?

Hogyan készítsd össze felszerelésed a fotózásra?

 

A legjobb tippünk, hogy mindig készülj fel előre a fotózásaidra és légy előrelátó. De van amikor olyan gyorsan történnek az események napról napra, hogy nehéz felkészülni és átlátni a dolgokat, ezért szeretnénk segíteni neked ezzel a cikkünkkel. Legfőképpen amatőr és haladó fotográfusok találhatnak cikkünkben új információkat, a profik ezeket a trükköket már valószínűleg használják a munkáik során.

 

Gondoltuk készítünk neked egy letölthető fotófelszerelés ellenőrző listát, hogy könnyebb dolgod legyen a fotózásra való felkészülésben. Ezt a nyomtatható listát ebben a cikkben a jobb oldalon felugró ablakban való regisztráció után ingyenesen letöltheted és használhatod.

 

Nézzük az általunk javasolt tippeket, hogyan készülünk fel mi egy-egy fotózásra.

 

Tartsd tisztán a felszerelésed

Nagyon fontos, hogy a felszerelésünk mindig tiszta legyen, mert így mindig munkára és fotózásra kész állapotban tudhatjuk. Érdemes az objektíveket portalanítani és a lencsék felületét zsírtalanítani. A fényképezőgép vázakat is portalaníthatjuk egy mikroszálas törlőkendő segítségével és ajánlott a tükör aknát is kifújni egy levegő pumpával. A legtöbb fényképezőgépen megtalálható a tükörfelcsapás tisztításhoz funkció, így a szenzorrol is lefújhatjuk a kisebb por szennyeződéseket. A szenzorhoz semmiképpen se érjünk ha nincs tapasztalatunk ennek tüzetesebb tisztításában, mert akár karcokat is ejthetünk rajta, amik a későbbi képalkotást is befolyásolhatják. A tükörfelcsapást követően még egyszer fújjuk ki a tüköraknát és az oldalsó falak felületeit. Nagyobb hatásfokkal dolgozhatunk, ha a fényképezőgép bajonett részét a föld felé fordítjuk, mert így a por könnyebben távozik.

 

+Tipp: Olyan levegőpumpát használj aminek az elején egy kis gumi védőburkolat található, így véletlenül sem fogsz megkarcolni semmit. Némelyik gyártónál a szár és a védőgumi könnyen eltávolítható és erősebb fújást követően akár berepülhet a fényképezőgép belsejébe és ott kárt tehet. Ezt érdemes használat előtt ellenőrizni.

 

A felszerelésed tisztántartásában nagy segítségedre lesznek a Lenspen termékek. Kínálatunkban megtalálod a kifejezetten objektívekhez vagy szűrőkhöz gyártott aktívszenes tisztítókat.

A Lenspen termékeket ide kattintva találod.

 

 

Töltsd fel az akkumulátorokat és elemeket

Az akkumulátorokat érdemes a fotózás napja előtt teljesen feltölteni, így biztos nem fog meglepetés érni másnap a használatuk közben. Nekünk is volt már rá példa, hogy ez elmaradt és csak nagyon nehezen találtunk töltési lehetőséget a fotózás kezdetekor és addig maradt a 20%-ig feltöltött egyik pótakkumulátor. Javasoljuk, hogy minden akkumulátorból legyen több az adott fényképezőgéphez, vakuhoz vagy kiegészítőhöz. Így amikor az egyik lemerült, már veheted is elő a plusz akkumulátorod és a fotózás nem áll meg egy percre sem. Nálunk mindig van a táskában egy fényképezőgép akkumulátor töltő, mert sose lehet tudni mikor lesz rá szükség. A plusz akksi biztonságot ad neked is, mert a legjobb gyártók akkumulátorai is tönkre mehetnek és ezzel akár pénzt, munkát és időt is veszíthetsz.

Az akkumulátor és töltő kínálatunkat ide kattintva érheted el.

 

 

A memóriakártyákról készíts biztonsági mentést

Tudjuk, hogy sokan akár hónapokig is fotóznak egy memóriakártyára, amiről nem készítenek biztonsági mentést számítógépre vagy más adattárolóra. Ezt nem szoktuk javasolni a tőlünk tanácsot kérő fotósoknak. Sajnos a memóriakártya is tönkremehet és történhet adatvesztés, így akár ezeket a fotókat vagy videókat örökre is elveszíthetjük, ezért érdemes minden fotózást követően lementeni. Javaslatunk, hogy használj több akár kisebb memóriakártyát, így egy nem várt adatvesztésnél kisebb lesz a veszteséged. A legbiztonságosabb tárolásban segítségedre lesznek a Caruba memóriakártya tartók, melyeket itt találsz meg webáruházunkban.

Összegezve a mi javaslatunk, hogy minden fotózást követően ments le az adatokat és tárold biztonságosan memóriakártyáid megfelelő tokokban vagy fotós táskák erre a célra kialakított rekeszeiben.

Amennyiben nincs lehetőséged biztonsági mentést készíteni fotózás közben, akkor törekedj arra, hogy a lehető legbiztonságosabban tárold a memóriakártyáid munka közben. Erre a célra az egyik legprofibb megoldás a Caruba memóriakártya tartói, ezeket a termékeket itt találod.

 

 

Ellenőrizd le az összepakolt fotófelszerelésed

Valószínűleg már te is hagytál otthon olyan felszerelést, amire éppen aznap szükséged lett volna. Ennél rosszabb már csak az ha memóriakártya nincs nálad vagy éppen az összes akkumulátorod le van merülve. Amennyiben egy nagyobb fotózásra készülsz, akkor lehet, hogy több táska felszerelést is magaddal kell vinned. Ilyenkor jól jön egy lista amin látod, hogy mi az amit már biztos bepakoltál és mi az amit még nem. Összeállítottunk neked egy ellenőrző listát, amit ebben a cikkben a felugró ablakból tudsz letölteni. Érdemes ilyen feljegyzéseket vezetned az éppen összepakolt felszerelésedről, mert így akár reggel is ellenőrizheted a már bepakolt eszközöket.

 

Az ajándék ellenőrző listát e-mailben tudjuk elküldeni neked. Kérjük, iratkozz fel itt levelező listánkra és pár percen belül megérkezik postafiókodba az ingyenesen letölthető és nyomtatható ellenőrző listád. Fontos, csak akkor fogja rendszerünk automatikusan elküldeni az ajándékod, amennyiben itt iratkozol fel ezen az oldalon.

 

 

 

Legyen mindennek fix helye a fotós táskádban

Érdemes jól elrendezned a fotós táskádban a felszerelésed és mindennek megtalálnod a fix helyét. Szerintünk ez nagyon fontos olyan helyzetekben, amikor gyorsan kell elővenned a fényképezőgéped és csak perceid vagy másodperceid vannak arra, hogy elkezd a munkát. Aki fotózott már esküvőn, rendezvényen vagy csak hajnalban egy napfelkeltét, az tudja igazán, hogy mennyire jó mindig ugyanott megtalálni a távkioldót, szűrőt vagy egy bizonyos obejktívet a táskában. Lehet hogy a kevés fény miatt vagy csak a munka által rád rakott stressz miatt nem találod azt amit keresel, de ha mindig ugyanott van akkor könnyen meg fogod találni történjen is bármi. Idővel mindennek meglesz a helye, ezért érdemes minél többet fotóznod és folyamatosan berendezni a táskád amíg nem találod meg a tökéletes elrendezést.

 

 

Szerinted kihagytunk valamit ami fontos lehet a felszerelés összekészítésében?

Írd meg nekünk az info@fotofelszereles.hu címre és mindenképpen beletesszük a cikkbe.

 

Ne felejts el az ajándék ellenőrző listát. Regisztrálj és használd minden fotózásod előtt, mert nagy segítségedre lesz Fotófelszerelésed pontos összekészítésében.

 

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Ajánljuk figyelmedbe a Tippek és Trükkök sorozatunk előző részét a Hogyan válassz fotóállványt?.